Rövid településtörténet


Szegerdő a Kis-Balaton mai területének keleti oldalán elhelyezkedő település. Az erdőbe "szegellő" helységet délről sík felszínű termőföldek, nyugatról és északról akác- fenyő- tölgyerdők és berek keletről az M 7-es autópálya veszik körül. Az M7-es autópálya Szegerdői pihenőhelyéről jól látható, a  7-es főútról 1,5 kilométeres bekötőúton könnyen megközelíthető, a háborítatlan természetbe simuló község. A vasúti közlekedés legmegfelelőbb állomása a 8 kilométerre lévő, forgalmas csomópontú Balatonszentgyörgy. A legközelebbi város Marcali, de a 16 kilométeres távolság miatt nem jelentős a hatása. Balatonszentgyörgyhöz a Közös Önkormányzati Hivatal, az iskola, az óvoda, az átutazó közlekedés lehetősége, a Balaton vonzása révén is jobban kapcsolódik a falu.

A község múltja csupán  emberöltőnyi: Szegerdő 1925-ben települt. A Kéthely-Sáripusztán élő gróf Hunyady család a cselédeinek itteni birtokain, egy erdőirtáson adott házhelyet illetve,1-1,5 hektár földet. A Kéthely községhez tartozó „Szegerdőtelep” nevű külterületi lakott helyből Szegerdő néven községgé alakult 1947-ben.

1969. Július 1-jétől a Sávolyi Községi Közös Tanácshoz körzetesítették, 1990-től újra önálló település, melyet Szegerdő Község Önkormányzata vezet. A hivatalos ügyeket 2013-ig a társulásban működő körjegyzőség látta el, Sávoly székhellyel. 2013 áprilisától  a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal intézi.

Termelőszövetkezete 1959-ben alakult és 1963. január elsejétől csatlakozott a sávolyihoz, amely 1993-ig működött. Ma az aranykorona értéken megvásárolt földeken, 450 hektáron a Darim Kft. Termel gabonaféléket és takarmánynövényeket. Családi vállalkozásban négyen művelnek 1-9 ha közötti területet.

1947-től társadalmi összefogással épített általános iskola működött Szegerdőn, mely 1970-ben egyesült a Sávolyi Általános Iskolával. Oktatási társulásban az iskolát a 2013-as államosításig közösen működtette Szegerdő, a Sávolyi, a Főnyedi és a Szőkedencsi Önkormányzatokkal.

A település öt utcája párhuzamos és merőleges elhelyezésű, folyamatosan beépített, rendezett faluképet mutat. Vezetékes ivóvíz, áram és csatornahálózat, vezetékes gázszolgáltatás, hulladékszállítás, szelektív hulladékgyűjtő szigetek teszik komfortossá az itt élők életét. Több házat külföldiek vásároltak meg, elsősorban nyári pihenés, kikapcsolódás céljából.  2007 óta edzőterem és sportpálya áll az aktívan pihenők szolgálatában. A szabadidő kellemes eltöltését közpark, klubszoba, és hetente két alkalommal nyitva tartó könyvtár biztosítja. Az egészségügyi ellátást társulásban működteti a község, az orvos Sávolyról érkezik és hetente rendel.

Szegerdő község adatai

Terület : 546 ha,
Lakosok száma : 218 fő,
Lakások száma : 72.
GPS koordináták : 46.63479, 17.27794 
EOV koordináták : 514518, 144916